Trochę o miodzie...

Rodzaje miodu :

Miód rzepakowy - wiosenny
Miód rzepakowy w stanie płynnym kolor słomkowy. Po skrystalizowaniu biały lub kremowy. W smaku bardzo słodki. Zapach kwitnącego rzepaku. Miód o największej ilości glukozy i aminokwasów. Zastosowania lecznicze: W chorobach serca, stanach zapalnych górnych dróg oddechowych, wątroby.


Miód wielokwiatowy - wiosenny
Miód wielokwiatowy w stanie płynnym kolor żółty. Po skrystalizowaniu kolor jasnobrązowy. Łagodny o woskowym zapachu. Może też posiadać różne barwy i smak uzależnione od rodzaju oblatywanego kwiatu. Zastosowania lecznicze: Alergie, katar sienny.


Miód lipowy - letni
Miód lipowy w stanie płynnym kolor żółty lub zielonkawy. Po skrystalizowaniu ma kolor żółtopomarańczowy lub brunatny. Miód o wyraźnym zapachu lipy. Ostry w smaku z lekką goryczką. Zastosowania lecznicze: Działa antyseptycznie i uspokajająco, przeciwgorączkowo i przeciwkaszlowo. Stosowany przy przeziębieniach, w stanach niepokoju, bezsenności.


Miód gryczany - późno letni
 Miód gryczany w stanie płynnym kolor ciemno herbaciany do brunatnego. Po skrystalizowaniu kolor brązowy. Miód o silnym zapachu gryki, smak ostry lekko piekący. Zastosowania lecznicze: Nieżyt górnych dróg oddechowych, schorzenia układu krążenia na tle miażdżycowym i nadciśnieniu. Zawartość magnezu czyni go pomocnym przy kuracji nowotworowej. Zalecany w stanach wyczerpania nerwowego. Pomocny przy zapaleniu opłucnej i leczeniu jaskry. u występujące w Polsce.


 Miód spadź iglasta - wczesno-jesienny
Miód spadziowy w stanie płynnym szary, zielonkawy. Smak lekko żywiczny. Po skrystalizowaniu tworzą się grudki. Zastosowania lecznicze: Jest najbardziej zasobny w biopierwiastki, dekstryny oraz dużo białka. Stosowany przy anemii, zaburzeniach przemiany materii. Leczy z powodzeniem nieżyty górnych dróg oddechowych. Posiada właściwości przeciwrakowe, pomocny przy astmie i kamicy nerkowej.


 Pozostałe gatunki miodu polskiego :
Mniej popularne gatunki miodu występujące w Polsce. Do tych można zaliczyć: miód z mniszka lekarskiego, miód koniczynowy, miód malinowy, miód cebulowy, miód wrzosowy, miód pokrzywowy, miód fasolowy, miód akacjowy ... miód czysty gatunkowo można pozyskać pod warunkiem że dana roślina występuje w dominującym stopniu na terenie gdzie stoi pasieka. 
 

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Miód to lekarstwo.
Bardzo fajnie opisane.