Ciekawostki
CIEKAWOSTKI :
- pszczoły muszą odwiedzić 50–100 kwiatów, żeby napełnić wole nektarem i powrócić do ula,
- do zebrania kilograma miodu pszczoły muszą odwiedzić od 2 do 8 milionów kwiatów i przelecieć średnio 80000 km,rodzina pszczela w ciągu roku produkuje od 60 do 120 kg miodu,
- rodzina pszczela w szczycie sezonu może liczyć nawet do 100 tys. osobników,
80% drzew i krzewów owocowych, warzyw i roślin nasiennych zapylanych jest przez pszczoły miodne,
- pszczoły miodne nigdy nie śpią,
- nie lubisz szpinaku? Jedz miód , który zawiera witaminy i przeciwutleniacze, jest beztłuszczowy oraz nie zawiera cholesterolu i soli,
- miód w swoim składzie zawiera przeciwutleniacz Pinocembrin , który również jest składnikiem propolisu,
- miód przyspiesza gojenie się otwartych ran i przeciwdziała zakażeniom,
- miód poprawia pamięć,miód zwiększa wydolność fizyczną,
- miód nigdy się nie psuje, pod warunkiem że będzie zamknięty,
- miód posiada różne smaki i kolory, w zależności od lokalizacji i rodzaju kwiatów. Warunki klimatyczne obszaru również wpływają na smak i kolor miodu,
- pszczoła jest jedynym owadem na świecie produkującym żywność dla człowieka,
- Skrzydła pszczoły uderzają 11400 razy na minutę.
- Przeciętna szybkość lotu pszczoły to tylko 24 kilometry na godzinę
- Pszczoły nie rozpoznają koloru czerwonego.
- Afrykańskie pszczoły miodne, zwane pszczołami zabójcami, potrafią gonić swoją ofiarę przez pół kilometra.
- Królowe pszczoły mogą żyć do 7 lat, składają 3000 jaj na dzień.
- Pszczoły robotnice żyją maksymalnie do 45 dni w okresie letnim, a zimujące pół roku
- Pszczoły produkują miód od co najmniej 150 milionów lat.
- Pszczoła robotnica może wyprodukować w swoim życiu miód w ilości 1/12 łyżeczki do herbaty.
- Żeby wyprodukować 0.3 kg miodu, pszczoły muszą przelecieć 88500 km i usiąść na 2 milionach kwiatów.
- Teoretycznie energia zawarta w 30 gramach miodu pozwoliłaby pszczole oblecieć kulę ziemską.
- Młode pszczółki rodzą się bez umiejętności robienia miodu - uczą się tego od starszych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz